Workshop/atelier educațional pentru confecționat praline din ciocolată belgiană pictate manual cu simboluri care se găsesc în Casa Darvas-La Roche.
Obiectivul:
Utilizarea simbolurilor Art Nouveau în context actual utilizând materii prime inedite din zona gastronomică: unt de cacao 100 % , coloranți alimentari naturali și ciocolată belgiană. Prin combinarea culorilor se redau cât mai fidel modelele alese- butonii de pe fațadă.
Tehnica:
Se observă foarte atent tehnica: fiecare culoare din unt de cacao 100% în care se dizolva liposolubile colorant natural alimentar se încălzește la o temperatură de 28 grade Celsius și se pictează cu ajutorul pensulelor speciale, de diferite dimensiuni pe locașurile semisferice ale matritei.
Procesul cuprinde mai multe etape. Prima culoare pictată pe matrita de policarbonat, în fiecare cuvă semisferică, are nevoie de timp pentru a se stabiliza, doar după aceea următoarea culoare să fie pictată cu atenție pentru a contura cât mai fidel forma finală.
După cristalizarea culorilor se va turna cu ajutorul poshurilor ciocolata belgiană cu lapte la temperata de 30 grade Celsius. După cristalizarea finală, se scot pralinele din matriță, toata suprafață semisferică fiind netedă, perfect lucioasă și cu modelele inspirate din Art Nouveau.
Rezultate:
Rezultat 1: atelier de pictat cu elemente Art Nouveau praline de ciocolată belgiană. Specialități culinare pentru răsfățul celor 5 simțuri.
Rezultat 2:propunere pentru crearea unui design de colecție personalizată din cele mai reușite modele.
Atelierul a fost susținut de către firma din Cluj-Napoca Maximilian Chocolat.
Atelierul a fost organizat în cadrul proiectului „Protejarea și promovarea sustenabilă a moștenirii Art Nouveau în Regiunea Dunării – acronim Art Nouveau”, finanțat prin Programul de Cooperare Transnațională Dunărea.
Mai multe detalii despre proiect aici: https://www.interreg-danube.eu/approved-projects/artnouveau2