BISERICA SFANTUL LADISLAU
Biserică Romano Catolică
Cel mai vechi altar din Oradea – 1730.
Este una dintre cele mai vechi construcţii ecleziastice ale oraşului. Lucrările de construcţie a bisericii, care o vreme a îndeplinit funcţia de catedrală episcopală, au fost începute în jurul anului 1720 și au fost finalizate în anul 1741.
În prima fază era compusă dintr-o sigură navă şi o absidă semicirculară. Sfinţirea de către episcopul Forgách Pál a bisericii a avut loc în anul 1756.
Volumetria şi plastica faţadei au primit expresia plastică actuală în jurul anului 1800, când racordul dintre turn şi corpul navei s-a făcut prin cele două „panouri în oglindă”. In ultimii ani ai secolului al XIX-lea s-a executat şi coiful metalic al turnului, el urmând linia stilistică sobră, clasicizantă, a celui de la Biserica cu Lună. Faţada este ritmată prin câteva desene discrete, întregul edificiu exprimând eleganţa reţinută a barocului târziu provincial.
Dedicată Sfântului Tămăduitor (taumaturg) şi fondator al aşezării, biserica se dezvoltă în interiorul său, în special în zona tavanului, punctând cele mai importante momente din viaţa acestuia: legenda întemeierii, legenda morţii şi înmormântării sale în Cetatea Oradea, precum şi momentul sanctificării sale. Tematica se reia şi pe uşă principală de acces, unde se pot observa gravuri metalice cu aceleaşi momente legendar-istorice.
De asemenea, amintim că în interiorul său se găsește cel mai vechi altar din Oradea, care din anul 1730, până azi este funcţional în aceeaşi formă şi fond.
Biserica Sfântul Ladislau este un obiectiv deschis publicului atât pentru vizitare cât și pentru participarea la serviciile religioase.
Palatul Vulturul Negru
Palatul Moskovits Adolf și fii
Biserica cu Lună
Primaria Oradea