CASA ÁRON NEMES
Prima clădire construită de arhitectul budapestan,
Valér Mende în Oradea
Dr. Áron Nemes, medic primar de sănătate publică al orașului Oradea
Imobilul recent renovat situat pe str. Duiliu Zamfirescu (Dudek) nr.10, colț cu str. Primăriei (Teleki), în vecinătatea casei doctorului Béla Konrád, a fost proprietatea familiei Dr. Áron Nemes, medic ginecolog. Medicul și-a făcut studiile la Facultatea de Stiințe Medicale de la Budapesta, iar din anul 1896 este stagiar la Oradea. Aici duce o viață activă, este prezent în viața publică și cea medicală. În anul 1901 a fost ales consilier local reprezentând cartierul Velența în consiliul orașului, a fost membru în consilul de conducere al Societății medicilor, farmaciștilor și științelor naturale de la Oradea. A fost medic curant, iar ca profesor a participat la educarea personalului sanitar de la Școala de moașe de la Oradea (1873-1922). În anul 1905 îl găsim pe postul de medic primar de sănătate publică al orașului, funcție deținută până la 1918.
Casa cu etaj este prima clădire construită de arhitectul budapestan, Valér Mende (1886-1918) la Oradea, în anul 1909. Mende se trage dintr-o familie din clasa de mijloc, tatăl său Bodog Mende (1848-1927) a fost un ziarist apreciat, fiind și corespondentul budapestan al ziarului Bihar (1862-1884), ziar orădean, mai târziu a devenit deputat în parlamentul Ungariei.
Valér Mende a studiat arhitectura la Universitatea Politehnică Budapesta, în perioada lechneriană (1904-1908), fâcând parte din gruparea tinerilor care au respins modelul lui Lechner, în frunte cu Károly Kós (grupare denumită Fiatalok), fiind adepții unui nou stil arhitectural inspirat din arhitectura țărănească, utilizând forme și tehnici caracteristice arhitecturii vernaculare.
Încă din anii studenției s-a făcut cunoscut cu proiectele sale originale prezentate la diferite expoziții. La terminarea facultății, în anul 1908, a primit bursă ministerială și va face o călătorie de studii în marile orașe ale Europei: München, Berlin, Paris, Londra, Bruxelles. Operele sale au fost influențate de Secessionul Vienez, de maeștrii Otto Wagner și Josef Hoffman, de arhitectura finlandeză, mișcarea artistică Arts and Crafts, sau de arhitectura tradițională, elaborând un stil propriu romantic național.
Din anul 1909, a proiectat mai multe clădiri publice, imobile de raport sau vile particulare, având contracte simultan la Kecskemét (Ungaria) și la Oradea. A fost și un grafician recunoscut.
Casa Nemes de la Oradea are o formă rectangulară cu două fațade, cu intrare din str. Duiliu Zamfirescu (Dudek). Fațadele se termină într-un triunghi abrupt, ornamentate cu forme organice stilizate, inspirate de Mende.
Clădirea are parter și două etaje. La parterul dinspre str. Primăriei (Teleki) sunt magazine cu vitrine în formă de arc de cerc. Poarta masivă de la intrare este ornată cu ținte, cu forme geometrice dreptunghiulare. La parter, pe partea stângă, este un apartament cu dependințe în zona curții. La etajul al I-lea se afla apartamentul și cabinetul medical al doctorului Nemes, la etajul al II-lea, un apartament identic. Spațiile de serviciu au fost separate cu intrarea dinspre curte pe scara de serviciu. Fațada dinspre str. Primăriei are patru travee, asimetrice la ambele etaje, este dominată de bovindouri sprijinite pe console. La etajul al I-lea, la nivelul bovindoului este un balcon cu parapetul din stâlpi, zidit din panouri cu decupaj de forme geometrice.
Ornamentele sunt executate grafic în tencuială, decorate cu plăcuțe de maiolică vișinii. Sub streașină se vede o friză ornamentată, între etaje găsim benzi ornamentate așezate vertical. Elementul decorativ dintre parter și etaj este în formă de pasăre, păun.
În pinionul fațadei, într-un cadru oval, pe o tablă traforată, găsim anul construcției, 1909.
În casa scărilor sunt geamuri vitrate decorate cu elemente vegetale, balustrada scărilor este făcută din panouri de sârmă împletită și decupaje de tablă cu forma unei flori în ghiveci și cu inițiala proprietarului.
Bibliografie
PAȘCA, Mircea: Arhitecți budapestani în Oradea anilor 1900, Ed. Primus, Oradea, 2013
Istoria orașului Oradea, coord. Liviu Borcea și Gheorghe Gorun, Ed. Cogito, Oradea, 1995
Erdélyi és Bánáti közigazgatási lexikon, red. Klein Dezső, Ftanklin ny., Nagyvárad, 1929
Pesti Hírlap, 1918. aug. 16, p.10
Orvosi Hetilap, Budapest, 1896. 49.sz.
https://www.szecessziosmagazin.com/magazina/mendevalerujkollegium.php
Casa Áron Nemes se pot admira pe strada Duiliu Zamfirescu (Dudek) nr.10, colț cu strada Primăriei
Monumente nevizitabile.