Birouri și magazine.
Casa Guttman
Despre
Casă de raport, a fost proiectată și construită de proprietarul acesteia, János Guttman, în anul 1892. Guttman era un om înstărit, cu funcții importante în oraș. A fost directorul băncii de scont, om întreprinzător, constructor de succes și membru în consiliul orășenesc. Familia Guttman, de origine germană din Alsacia-Lorena, s-a stabilit la Oradea în secolul al XVIII-lea.
Imobilul de pe stada Iosif Vulcan nr. 4-6 a fost terminat în anul 1892, luând locul casei vechi a familiei Radeovojevich (Radivoievici?). Este o clădire de raport cu un etaj în stil eclectic, formată din două aripi: una pe strada Republicii (Fő utca) și cealaltă pe strada Iosif Vulcan (Rimanóczy utca), iar structura clădirii a fost adaptată planimetric terenului disponibil și împrejmuiește ca un chenar Casa Kolozsváry pe colț.
La parterul clădirii, pe ambele frontoane, au fost proiectate magazine cu vitrine mari, care au fost închiriate firmei de prezentare de mobilă a lui Lipót Róna, galanteriei comerciantului Freyberger și asociatului și bijuterului Herbst. Din anul 1901, la etajul clădirii, Ármin Adorján, cunoscutul avocat și om de cultură, a deschis un birou de avocatură. Tot la etaj a fost amenajat și un cabinet de stomatologie.
Arhitectura
Frontoanele sunt placate cu cărămidă aparentă de culoare maronie, în forme geometrice. Traveele din cărămidă aparentă sunt fracturate de pilaștri de culoare deschisă. Geamurile au ancadramente de coloane cu volută și arhitravă deasupra lor, cu elemente decorative din stuc (cap de femeie, urne). La etaj, fațada dinspre strada Republicii este bogat ornamentată. Zona marginii care iese în afara acoperișului este decorată cu un șir de cornișe de stuc care alternează cu porțiuni de basoreliefuri. Acoperișul pe acest fronton este de tip mansardă cu două geamuri laterale de mărime mai mică, iar la mijloc se ridică un turnuleț în care este încadrat geamul din mijloc, dând clădirii o notă barochizantă. Ancadramentele geamurilor au caracter de volute accentuate din stuc. În zona streșinii se extinde discret un parapet de zăpadă.
Registrul ornamentelor cu cărămidă aparentă este continuat și pe fațada dinspre strada Iosif Vulcan, dar fără încărcătura de stuc. Traveea din cărămidă aparentă este întreruptă de o porțiune tencuită. Tot pe acest fronton este plasată și poarta de intrare boltită cu un portal dublu.
Constructorul a utilizat materiale de construcții și elemente decorative fabricate în atelierele orădene. Clădirea sugerează poziția socială a proprietarului – statutul lui de burghez – care avea apartament în acest imobil. Casa Guttman se încadrează perfect în peisajul eclectic al Pieței Ferdinand I.