CASA INSTITUTULUI
DE CREDIT FUNCIAR SIBIU
Construită la comanda Institutului de Credit Funciar Sibiu
strada Episcop Roman Ciorogariu
Clădirea cu etaj de pe strada Episcop Roman Ciorogariu (Úri utca) nr. 23, colț cu strada Deltei, a fost construită la comanda Institutului de Credit Funciar Sibiu (Bodenkreditstall Hermannstadt) în anul 1908, fiind cea mai importantă instituție de creditare din Transilvania (1872- 1950). Creditele lor erau căutate în teritoriul monarhiei, emiteau înscrisuri financiare care se tranzacționau la burse. Nu se cunoaște din ce motive sau cu ce destinație a fost clădirea comandată, fiind o investiție a băncii făcută la Oradea în vremea aceea.
Sediul băncii de la Oradea a fost înregistrat pe strada Primăriei (Teleki utca) condusă de József Breitner.
Comanditarii l-au însărcinat pe constructorul orădean János Kesztyűs originar din Sarkad. Din anul 1899 numele lui apare pe lista Ordinului arhitecților și inginerilor constructori, al cărui nume se regăsește între acționarii caselor de păstrare fondate în această perioadă la Oradea. Kesztyűs are mai multe proiecte realizate la Oradea, unele sunt cunoscute în cartierul construit lângă strada Armatei Române (Rulikowszki út).
Imobilul băncii este o clădire cu un etaj, formată din două corpuri similare, colțul clădirii este rotunjit şi se termină într-o formă de donjon terminându-se într-un turn înalt cu un coif. Clădirea are un subsol înalt, parter și etaj. La parterul celor două aripi de clădiri sunt plasate geamuri mari dreptunghiulare, pe golurile tencuite între parter și etaj se găsesc ornamente florale în relief, încadrate în dreptunghiuri.
La colțul clădirii rotunjite, sunt montate două porți de intrare identice, terminate în arc de cerc, deasupra lor câte o rozetă cu vitralii, protejate cu feronerie tip bastonașe cu roze. La etaj, între două geamuri mari laterale sunt încadrate trei geamuri de mici dimensiuni, fiecare terminat în arc de cerc. Balconul de la colțul clădirii, cu balustradă de fier forjat, dă o notă aparte. Pe fațada dinspre strada Episcop Roman Ciorogariu, pe partea de mijloc a aticului curbliniu se vede un cap de femeie din stuc bogat ornat. Între parter și etaj, sub geamurile laterale, sunt decorațiuni florale în relief, elementele florale se repetă deasupra geamului lateral dinspre intrare și deasupra ușii balconului precum și deasupra geamurilor etajului dinspre strada Deltei.
Casa a fost renovată în anul 2004.
Fă o plimbare pe strada Episcop Roman Ciorogariu și descoperă patrimoniul ascuns al orașului Oradea.