Parcul Traian, cartierul central al instituțiilor administrative județene.
Clădirea Baroului
Zona Parcului Traian
În anul 1891, inginerul șef al orașului, Dávid Busch, a lansat un proiect de dezvoltare pentru reamenajarea zonei Parcul Traian (Széchenyi tér), care este una dintre piațetele importante ale orașului. Instituțiile publice amplasate în jurul piațetei au fost construite din secolul al XVIII-lea și putem considera acest loc cartierul central al instituțiilor administrative județene, precum și zona centrală a instituțiilor judiciare din oraș.
Piața Traian s-a format în perimetrul vechiului centru administrativ al orașului Olosig, cu ieșire spre strada Republicii (Fő utca). Piața este înconjurată de edificii publice importante: partea stângă este ocupată de clădirea veche a Consiliului Județean Bihor – fosta Casă a Comitatului Bihor (1760) și a Prefecturii Bihor – continuată de clădirea penitenciarului (1882), iar pe partea opusă se află clădirea elegantă a filialei Băncii Naționale a României (1911-1912) – fosta Bancă Austro-Ungară) – edificiul impozant al Tribunalului Bihor (1898) ocupând partea centrală, urmat de Palatul Baroului Oradea (1908-1909). Mai apoi șirul instituțiilor continuă cu Școala Gimnazială „Oltea Doamna” formată din două corpuri mai vechi, ea fiind și vechea clădire a Primăriei Orașului Olosig (1820), și corpul Școlii Civile de Stat (1897-1901), urmată de sediul Inspectoratului de Poliție Bihor (fosta clădire a Înaltei Curți de Justiție din Bihor), urmată de clădirea Seminarului Teologic Greco-Catolic și Biserica „Sfântul Gheorghe” (1858).
Clădirea Baroului
Clădirea Baroului de pe strada George Enescu (Ritoók Zsigmond utca) nr.1 este la colț cu Parcul Traian. Terenul a fost achiziționat de municipalitate în anul 1906 de la moșierul bihorean Béla Amant, în vecinătatea unui teren intravilan al Episcopiei Romano-Catolice.
Palatul Baroului a fost construit după planurile arhitectului Kálmán Rimanóczy jrunior în stil secession și a fost realizat de antreprenorul constructor József Reisinger. Clădirea este amplasată în jurul unei curți interioare în forma literei L și are două etaje. Palatul a fost construit cu dublă destinație: instituție publică și apartamente de închiriat. Sediul baroului de avocați ocupa un antreu, sala mare de la primul etaj și încă o încăpere.
Latura lungă, cea de pe strada George Enescu (Ritoók Zsigmond) este împărțită în șase axe, iar etajele ies mult în afara zidului. Latura scurtă are o singură axă verticală şi aceasta ieșită în exteriorul zidului la nivelurile superioare. Cele două laturi sunt unite prin intermediul unui colț rotunjit ce se termină într-o semicupolă acoperită cu un uriaș coif. Arhitectul a renunțat la ornamentația luxuriantă a fațadelor, însă în compensație a accentuat volumetria curbilinie. Ornamentele florale sunt reliefate pe balconul rotunjit. Clădirea este renovată, fiind sediul baroului de avocați și în zilele noastre.