Expoziții – 1 iunie 2021
Casa Darvas-La Roche – Muzeul Art Nouveau
Cu prilejul zilei de 1 iunie, Oradea Heritage invită copiii, părinţii și bunicii să viziteze gratuit expozițiile dedicate copiilor şi maşinuţelor veacului trecut, perioada Belle Époque și perioada interbelică, în Casa Darvas-La Roche din strada Iosif Vulcan nr. 11, în intervalul orar 10 – 13 şi 14 – 18.
O noutate în cadrul expoziţiei dedicate copiilor este prezentarea unor fotografii animate prin programul Deep Nostalgia™. Oradea Heritage prin Fundaţia de protejare a Monumentelor Istorice din judetul Bihor si-a creat cont pe aceasta platforma pentru a putea realiza şi promova cu diferite ocazii cat mai multe astfel de imagini, menite să dea viaţă personajelor – copii, doamne, domni sau imagini de grup.
MyHeritage este principala platformă globală pentru explorarea istoriei familiei. Din 2020, MyHeritage găzduiește cele mai bune tehnologii din lume pentru îmbunătățirea și colorarea fotografiilor istorice. Tehnologia remarcabilă pentru animarea fotografiilor a fost licențiată de MyHeritage de la D-ID, o companie specializată în reconstituirea videoclipurilor folosind învățarea profundă. MyHeritage a integrat această tehnologie pentru a anima persoanele din fotografiile istorice și pentru a crea imagini video de înaltă calitate și realiste. Funcția Deep Nostalgia™ folosește mai multe drivere pregătite de MyHeritage. Fiecare driver este un videoclip format dintr-o secvență fixă de mișcări și gesturi. Deep Nostalgia™ poate aplica foarte precis driverele pe o persoană din fotografia dvs., creând un scurt videoclip pe care îl puteți împărtăși cu prietenii și familia. Driverul ghidează mișcările din animație, astfel încât să vă puteți vedea strămoșii zâmbind, clipind și întorcând capul.
Fotografiile prezentate au surprins pentru eternitate un uriaș mozaic de chipuri și atitudini din trecut, capabil să redea atmosfera unei lumi aproape uitate, o mașină a timpului care ne poartă spre copilăria veacului trecut, făcându-ne cunoștință cu copiii și jucăriile de atunci.
De la daghereotipie, calotipie, ambrotipie și până la fotografia digitală a fost un pas de aproape două secole. Astăzi, când socializarea însemnă snapchat, whatsapp, facebook sau instagram, este aproape imposibil de imaginat faptul că în urmă cu o sută de ani fotografia era considerată un lux. Copiii erau îmbrăcați frumos și duși la fotograf, de cele mai multe ori pentru a marca un eveniment special, iar amintirea experienței avea să îi urmărească ani întregi.
Celebre în epocă, studiourile și atelierele de fotografie au imortalizat clipe de istorie personală: copii cuminți sau năzdravăni îmbrăcați după moda timpului, soldați și marinari în miniatură, mini-bărbați mimând fumatul, închipuiți ciobănași în costume tradiționale, fete în rochii dichisite din batist și dantelă sau îmbrăcate de sărbătoare cu ii și fote în miniatură, purtând coronițe de premiante sau ținând în brațe păpuși cu chip și mânuțe din porțelan.
Inocența din privirea copiilor este aceeași, atunci și acum. Din fotografiile sepia și de pe ecranul tabletei, copii ne zâmbesc la fel și ne roagă să fim mai buni, mai generoși, mai implicați, mai răbdători, mai creativi, mai aproape de ei.
La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului. Pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenţie deosebită copiilor, care reprezintă generaţia de mâine, Adunarea a recomandat, cu acest prilej, ca începând din 1956, în toate ţările să fie instituită o Zi mondială a copilului, pentru ca ea să fie marcată „ca o zi a fraternităţii şi înţelegerii între copiii de pretutindeni, a activităţilor dedicate promovării idealurilor şi obiectivelor Cartei şi bunăstării copiilor din toată lumea, pentru întărirea şi lărgirea eforturilor pe care Naţiunile Unite le fac în favoarea copiilor din întreaga lume”.
Rezoluţia recomanda guvernelor statelor membre să instituie o astfel de zi, la data pe care o considerau de cuviinţă. Organizaţia Naţiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului, în 1989.
Majoritatea ţărilor celebrează Ziua Copilului pe data de 1 iunie. Alături de România, alte 47 de state sărbătoresc copiii în ziua de 1 iunie.