Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, în parteneriat cu Muzeul Naţional Brukenthal şi Asociaţia Culturală Pictor Octavian Smigelschi, prezintă publicului orădean, la Casa Darvas – La Roche din str. Iosif Vulcan nr. 11, colecţia de gravură a pictorului și graficianului spaniol Francisco de Goya (1746 – 1828) – 275 de ani de la naștere. Evenimentul de deschidere va avea loc Vineri, 26 noiembrie 2021 ora 13,00 în prezenţa domnului avocat George Șerban, a curatorului expoziției dr. Alexandru Chituţă și a domnului dr. Ovidiu Pecican, istoric, critic literar și profesor la Facultatea de Studii Europene a Universității „Babeș-Bolyai“.

Itinerarea expoziţiei la Oradea, alături de oraşe importante precum Bucureşti, Sibiu şi Iaşi are şi o simbolistică aparte, aniversarea a 140 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Spania, un adevărat partener strategic al României, dacă ne gândim la faptul că Spania găzduieşte una dintre cele mai mari comunităţi de români din afara graniţelor. Evenimentul este susţinut şi de Ambasada Spaniei în România şi Societatea civilă de avocaţi – Şeban & Asociaţii.

Expoziția aniversară de grafică “Goya 275 de ani de la naştere” este dedicată marelui pictor și grafician spaniol Francisco José de Goya y Lucientes (1746 – 1828) și deschide suita expozițiilor temporare de artă plastică ce vor fi prezentate la Casa Darvas-La Roche din Oradea. Aceste evenimente dedicate operelor de artă aduc un elogiu iubitorilor de artă și colecționarilor dintre care amintim proprietarul Imre Darvas, care prin excelență și-a comandat un spațiu de locuit creat în ideea artei totale. Aceste evenimente vor pune în prim plan operele unor artiști plastici renumiți sau mai puțin cunoscuți, ale căror lucrări se află în colecții publice sau particulare.

Operele artistului spaniol Francisco José de Goya y Lucientes, cu tema perpetuă a vieții și a morții invită publicul la o incursiune în timp, ce caracterizează existența umană și în zilele noastre. Mesajul lui Goya este etern: deconectarea rațiunii este cauza problemelor omenirii adică “Somnul rațiunii naște monștri”. Goya afirmă că a avut trei profesori și anume: natura, Velázquez și Rembrandt. El însuși a devenit unul dintre părinții picturii moderne, din opera lui s-au inspirat atât impresioniștii, cât și expresioniștii. 

Colecţia aparţine avocatului George Şerban din Bucureşti, care prin gestul său demonstrează că a colecţiona opere de artă înseamnă a fi altruist într-o societate care merită mai mult acces la cultură în spaţii ce pot fi puse astfel în valoare.

Cu siguranţă că această expoziţie prin valoarea artistică de excepţie şi mesajul moral va oferi şi confirma atât cunoscătorilor, cât şi celor care încep să se familiarizeze cu domeniul artei precum grafică și gravură, că o locaţie precum Casa Darvas – La Roche este deschisă reveriilor active, în care se pregătesc și se desfăşoară schimburi de idei și evenimente dintre cele mai binevenite.

Totodată, domnul dr. Alexandru Chituță, istoric de artă și curatorul expoziției, a confirmat prin profesionalism, dedicaţie şi perseverenţă că domeniul artei, indiferent de formă și stil, poate fi oferit în orice spațiu accesibil publicului larg.

Expoziţia va fi deschisă publicului până în 30 Aprilie 2022.

Preţul biletului de intrare este de 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copii şi grupuri mai mari de 10 persoane. Programul de vizitare este de marţi până duminică, între orele 10-18.