Grădinile urbane au rolul de a îmbunătăți nivelul de trai în orașe, influențând totodată atitudinea oamenilor față de natură și conservarea mediului. Azi, grădina s-a extins dincolo de casă pentru a deveni parte a cartierului,  a locului de muncă, a școlii sau a spitalului. În secolul în care trăim, îmbrățișăm și încurajăm natura, viața sălbatică. Dar nu a fost mereu așa.
Cu mai bine de 300 de ani în urmă, dorința omului era de a cuceri natura, de a o îmblânzi. Această dorință era exprimată în estetica grădinilor acelor vremuri prin ordine și rigurozitate. Reacție la acest curent a fost romantismul. Acest curent a fost o revoluție în abordarea esteticii grădinii care a îmbrățișat peisajul în ansamblu, concretizat prin relația dintre construcție, grădina imediată și peisajul din fundal (parcul moșiei). A doua jumătate a secolului al XVI-lea, inovația în designul grădinilor a făcut tranziția de la palatele regale la casele aristocraților. Această abordare depășea scara clasică dintre construcție și grădină cuprinzând și peisajul învecinat (parcul). Natura era recreată ca o grădină edenică. Peisajele pitorești conțineau elemente de design care includeau templul grecesc, pagoda, pajiști, lacuri/iazuri și pereții acscunși ha-ha. Mănunchiuri de plante au fost folosite pentru a crea un aspect natural. Printre aceste plante, dintre cele mai cunoscute, este lavanda. Prezentă în multe dintre grădinile și parcurile din Europa, lavanda este una dintre cele mai îndrăgite plante și de la noi.
Lavanda nu mai are nevoie de descriere. Avem cu toții în fața ochilor, frumoasele și nesfârșitele câmpuri de lavandă din sudul Franței, iar parfumul ei unic nu încetează să ne reînvie simțurile. Cunoscută încă din antichitate, această plantă continuă să inspire, să uimească și să vindece, atât prin mireasma de neconfundat, cât și prin culorile sau textura sa unică. În secolul al XIX-lea, odată cu dezvoltarea industriei și a parfumurilor, a început cultivarea în masă a acestei plante speciale. Consumată sub formă de ceai împotriva insomniilor, migrenei sau a stresului, utilizată pentru tratarea mușcăturilor de insecte, sau micilor arsuri cutanate, lavanda este folosită de asemenea ca și condiment în bucătărie, sau ca ingredient special în pregătirea deserturilor.