Liceul Greco-Catolic “Iuliu Maniu”
Despre
Clădirea Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” este situată în centrul orașului, în vecinătatea Catedralei Greco-Catolice „Sfântul Nicolae”, pe strada Iuliu Maniu nr. 5. Aceasta a fost construită în anul 1925, în stil neoromânesc (varianta târzie a stilului neobrâncovenesc), la stăruințele Episcopului Traian Valeriu Frențiu (1922 – 1948).
Arhitectul
Cel care s-a ocupat de proiect a fost Anton Szallerbeck, unul dintre arhitecții de seamă ai orașului din perioada interbelică. Provenind dintr-o familie de constructori, după terminarea studiilor a fost inițiat în tainele arhitecturii de doi mari arhitecți ai secessionului: Marcell Komor și Dezső Jakab. După stagiul militar din 1914, Szallerbeck a deschis un birou de arhitectură în Timișoara. Mai apoi a lucrat în zona Dobrogei la Bazargic, Balcic și Cavarna, adoptând un stil propriu prin utilizarea elementelor care aparțin stilului neoromânesc.
La invitația episcopului Traian Valeriu Frențiu a venit la Oradea și a lucrat în serviciul episcopiei greco-catolice. În această perioadă a proiectat 47 de biserici, construcții publice și case particulare în stil național românesc.
Bazele
Începutul școlii normale de la Oradea, cu predare în limba română, datează din anul 1784. În cadrul bisericii greco-catolice a funcționat Schola Praeparandorum Valachorum Ludimagistrorum, cunoscută ca Școala Normală Unită. Mai târziu, la intervenția episcopului unit Ignatie Darabant (1788-1805), s-a înființat și Seminarul Teologic Unit. Inițial cele două unități de învățământ au funcționat împreună.
În timpul episcopatului lui Mihai Pavel, în preajma anului 1885, a fost construită o clădire cu un etaj în care a funcționat Școala Primară Română Greco-Catolică. După anul 1918, episcopul Traian Valeriu Frențiu a pus în discuție necesitatea construirii unei școli moderne, care să cuprindă școala primară de băieți, școala primară de fete și școala normală de băieți. Acest proiect s-a realizat în anul 1925.
Arhitectura
Clădirea cu parter, două etaje și curte interioară se întinde pe strada Iuliu Maniu și pe strada Mihai Pavel, cea de-a treia fațadă fiind orientată spre Piața Unirii. Fațadele au fost concepute în stil neoromânesc, fiind simetrice, cu alternanțe de suprafețe netede și rezalite, prevăzute cu balcoane. Ferestrele sunt rectangulare, iar cele din rezalite sunt în arc de cerc. Etajul întâi este separat de parter printr-un brâu, iar etajul doi de primul printr-o streașină. Ferestrele de la etajul al doilea sunt decorate în partea de sus cu lunete ornamentate.
Între anii 1948 și 1992, Școala Normală a devenit școală pedagogică pentru băieți și fete, iar seminarul a devenit școală de tractoriști.
În 1992, în timpul episcopului Vasile Hossu, s-a înființat Seminarul Teologic Liceal al Bisericii Române Unite cu Roma, care a devenit Liceul Greco-Catolic în anul 1997. Din anul 2011 denumirea școlii este Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.