Cultură, artă și istorie.
Muzeul Orașului Oradea
Recent reabilitată, Cetatea Oradea este gazda uneia dintre cele mai importante structuri muzeale din zonă: Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural. Muzeul reflectă atât istoria Cetății, cât și istoria orașului Oradea.
Palatul Princiar este cel ce ne introduce în istoria orașului Oradea prin cele 4 corpuri de clădire: A-B, C, D și E, o parte având azi funcțiunea de Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural.
Corpul A este cel mai vechi din actualul ansamblu arhitectonic, fiind realizat între anii 1620-1625, de către arhitectul italian Giacomo Resti, în stil Renascentist târziu. Acest corp a avut rol de reședință princiară, cetatea având rol de apărare al hotarului vestic al Principatului Transilvaniei.
Bolta primei săli este decorată cu embleme pictate, în ele apărând inscripții latine păstrate în segmente. În sala a doua, avem evidențiate picturi murale cu motive alegorice florale iar una dintre cele mai frumoase încăperi este Sala cu grifon care înfățișează opt animale mitice și reale, care reprezintă virtuțile principilor (vitejie, forță, puritate, tenacitate, rezistență, agerime, promptitudine).
La subsol a fost amenajat un Lapidarium care adăpostește fragmente arhitectonice ale catedralei gotice, piese tombale, etc.
În prezent, Corpurile A și B adăpostesc în totalitate Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural unde au fost amenajate o serie de expoziții permanente: Istoria fotografiei orădene; „Biserici în palat – cercetări arheologice în Palatul Princiar”; Expoziţia Episcopiei Greco-Catolice de Oradea – File de istorie; Expoziţia Bisericii Reformate Oradea; Expoziţia Episcopiei Romano-Catolice de Oradea și expoziții temporare.
Corpul C găzduiește Galeria de Artă a Orașului integrată, de asemenea, Muzeului.
O altă expoziție permanentă care se bucură de o mare popularitate este „Muzeul Pâinii”, amenajat în Corpul H unde a funcționat timp de peste 300 de ani o brutărie. Aceasta a fost construită în anul 1692 sub comandamentul generalului Corbeli. Au fost repuse circuitului turistic din 6 cuptoare, 3, care pot fi admirate împreună cu alte obiecte care țin de „istoria pâinii”.
Tot în cadrul Muzeului funcționează la subsolul corpului K un spațiu unic în România: Memorialul „Rezistență și Represiune în Bihor”, care amintește de faptul că în Cetatea Oradea la finele celui de-al Doilea Război Mondial, Lagărul de internați nr. 1, unde au fost încarcerați etnicii germani, deportați în URSS și primii dușmani ai poporului.
În luna decembrie (2018) muzeul a deschis o nouă secție, Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea localizat pe strada Primăriei nr. 25.
Vizitează Muzeul și Cetatea Oradea
Informații și suveniruri
Informații despre cetate și alte atractivități se pot găsi la Casieria muzeului, situată la parterul Palatului Princiar. Tot de aici vizitatorii pot achiziționa și o amintire cu cetatea.
Program Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural
Marți – Duminică
Aprilie – Noiembrie – 10:00 – 18:00
Noiembrie – Aprilie – 9:00 – 17:00
Luni – ÎNCHIS
Taxă vizitare: 5 lei/adult, 3 lei/elev, student, pensionari și grupuri mai mari de 10 persoane.
Contact:
Piața Emanuil Gojdu, nr. 39-41, Oradea, Bihor (Cetatea Oradea, Corp A)
Telefon: 0359 191 096
Email: contact@muzeulmoo.ro
www.muzeulmoo.ro
Facebook: Cetatea Oradea și Muzeul Orașului Oradea
This post is also available in: Engleză