Tema aleasă în acest an, de către Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice, pentru noaptea muzeelor are ca titlu – Personaje costumate, pentru că vizitatorii vor redescoperi piese de teatru în obiective turistice.

Sâmbătă seara, cu ajutorul unor tineri talentați vă vom surprinde în toate obiectivele pe care Oradea Heritage le pune în valoare. Tinerii vor deveni actori încercând într-un mod hazliu să contribuie, pentru ca seara să fie animată.
Partenerul ediției 2023 este Teatrul Regina Maria.

13 mai, intervalul orar este 19.00-24.00.

Program în fiecare obiectiv:

Casa Darvas – La Roche, str. Iosif Vulcan nr. 11
Muzica și detalii din culise de cabaret vor surprinde vizitatorii în saloanele casei.
Discret, siluete feminine vor anima atmosfera, costumate pentru a evolua într-un spectacolul nocturn de altă dată.
Zâmbetele vor fi prezente și gândul va zbura spre idei ale artelor spectacolului și a personajelor ce vor aminti de Cabaretul Dada.
https://www.teatrulreginamaria.ro/ro/trupa-iosif-vulcan/arhiva/315-spectacole/stagiunea-2016-2017/2304-cabaretul-dada

Atenția vizitatorilor sperăm să fie atrasă și de proiectul Metamorphosis ce prezintă Siluetele florale ce îmbracă haina naturii asortată locului în care sunt amplasate. Fântâna decorativă îndrăzneț îndeamnă privitorul să caute în curte chipul balerinei, acesta se artă discret în portalul din copacul aflat pe strada Libertății. Pietonală surprinde cu o pereche de tineri parcă desprinși din lunca Crișului, veniți cu prietenul patruped să admire grădina.

Templul Francmasoneriei, Calea Armatei Române nr. 4
Desprinși parcă din gravura prezentă în expoziții, vizitatorii vor descoperi un personaj care își așteaptă colegii pentru o inițiere, nu tocmai recentă. Costumele reprezintă pe Rosencrantz și Guidenstern, două personaje din Hamlet, într-o ținută de epocă.
https://www.teatrulreginamaria.ro/ro/trupa-iosif-vulcan/arhiva/133-spectacole/stagiunea-2014-2015/861-in-inima-noptii-episodul-hamlet

Călătoria va fi în timp, dar realitatea va fi prezentată prin tururi ghidate.
Expoziție temporară – Istorie și simbol, cea dintâi Lojă Masonică sibiană, colecția Muzeului Național Brukenthal.

Sinagoga Neologă Sion str. Independenței nr. 22
Personaje care transmit prin simplitate, armonia și echilibrul vital al comunității evreiești de la început de secol. Un bun prilej sa ne gândim la buna conviețuire între comunități, de care dă dovada orașul nostru. Personajele sunt din piesa Gâlcevile din Chioggia, două domnișoare care lucrează zi de zi cu gândul la dulcea revederea cu iubiților plecați pe mare.
https://www.teatrulreginamaria.ro/ro/trupa-iosif-vulcan/spectacole/2680-galcevile-din-chioggia-2

Eveniment „Conferințele Dilema veche”
18.00 – Sever Voinescu, conferință- Cultura română de la minorat la majorat. Responsabilitatea publicului;
19.30 – Ovidiu Pintilie – Recital de chitară.

Expoziție temporară „RECYCLart – From Trash to Art” (De la gunoaie la artă), realizată de Adela
Lazăr – ”Picta(c)trița”.

RECYCLart cuprinde peste 30 de instalații prezentate fiecare pe un șevalet, dintre care 27 au fost făcute de Adela în primele trei luni din acest an. Lucrările se aseamănă cu niște tablouri, dar nu sunt doar pictate, ci cuprind și numeroase obiecte lipite de artistă pe pânză.

Sinagoga Aachvas Rein Muzeul Istoriei Evreilor, str. Primăriei nr. 25.
Special prin amenajare, emoționat când citești istoria comunității prin aportul adus dezvoltării orașului, vom prezenta portul specific al unei familii evreiești inspirat din costume ale personajelor din Scripcarul pe acoperiș.

Expoziție temporară – Vecinii mei, evreii din Baia Mare cuprinde un număr de 28 de lucrări de artă plastică realizate de pictori evrei, activi în segmente diferite de timp în cadrul Școlii băimărene de pictură şi 25 de fotografii care provin din colecţia Muzeului Memorial al Holocaustului din
Washington, Statele Unite. Expoziția a fost organizată cu Muzeul Judeţean de Artă – Centrul Artistic
Baia Mare, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş, Asociaţia Oradea Heritage şi Asociaţia
Maramureş Heritage.

Turnul Primăriei Oradea 
O prezență hazlie te va întâmpină, rugându-te să-l ajuți să urce în turn. Turistul melancolic dar fricos este hangiul din piesa Revizorul care va anima seara, pentru că efortul să merite priveliștea peste oraș.
https://www.teatrulreginamaria.ro/ro/trupa-iosif-vulcan/spectacole/2439-revizorul

Intrare în obiective se face organizat în grupuri de maxim 20-25 de persoane. Rugăm vizitatorii să dea dovada de răbdare față de toate persoanele care vor dori să viziteze obiectivele turistice.