Ziua Mondială Art Nouveau – „Celebrează o zi, admiră o viață!’” – ediția 2023 Oradea, 10 iunie.
O experiență fascinantă pe acorduri de muzică, reflexii în oglinzi și spectacol pe cer, Ziua Mondială Art Nouveau Oradea 2023, 10-11 iunie.
PROGRAM:
10 IUNIE
10:00-20:00 Palatul Vulturul Negru – expoziții imersive
21:00 Concert Harmonies of Art Nouveau – Piața Unirii
22:30 Show cu drone – Piața Unirii (spre malul Crișului)
11 IUNIE
10:00-20:00 Palatul Vulturul Negru – expoziții imersive

Prezentăm în premieră în 10 și 11 iunie intre orele 10-20 (cu intrare din strada Independenței), expoziții imersive prin care se pun în valoare decorațiunile în stare de conservare din interiorul Palatului Vulturul Negru – holurile de intrare și sălile aflate la etaj.

Efectul vizual va fi la cote maxime, prezentat de la intrarea principala, care cu ajutorul laserelor se va vedea decorațiunea originală din mozaic aflată în pardosea, astfel se vor oferi vizitatorilor imagini spectaculoase de imortalizat (efectele sunt vizibile daca nu se folosește blitz la aparatul foto). Experiența va continua la etaj unde discret luminate se vor vedea în expoziție, obiecte din domeniul audiovizualului, o parte sunt cele originale care au fost păstrate în situ, precum role de film și aparatură dar și bunuri cu valoare culturală din colecția domnului Dinicu Braghină. Apoi vizitatorii vor fi
surprinși de instalația cu oglinzi de pe podea în sala mare, ce va pune în valoare decorațiunea amplă și unică a tavanului. Turul în spațiile din Vulturul Negru se va încheia cu expoziția – instalație despre originalitatea, reinterpretarea și restaurarea scaunelor de epocă organizată în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din Romania Filiala Bihor.

Apusul de soare din 10 iunie orele 21.00 va prezenta iubitorilor de muzică de operă spectacolul ”Harmonies of Art Nouveau” oferit de Asociația Culturală Opera 2 You și Filarmonica de Stat Oradea.
Liniile elegante și sinuoase ale Art Nouveau se vor împleti cu liniile melodice și partiturile interpretate în aer liber, într-un concert realizat în parteneriat cu Filarmonica de Stat din Oradea și invitați speciali ai artei lirice, într-un program muzical care aduce în atenție compozitori și partituri îndrăgite de publicul larg. din repertoriul operistic universal.

Propunere program și artiști Programul muzical structurat în două părți, propune titluri atent alese, din repertoriul operistic universal, al marilor compozitori Georges Bizet, Gaetano Donizetti, Giuseppe Verdi, Francesco Cilea și Giacomo Puccini.

Program muzical se va derula în intervalul aproximativ de o oră și 20 de minute, începând cu ora 21.00. Suportul muzical va fi susținut de Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea.

Seara la ora 22:30 se va încheia tot cu o premieră în Oradea, spectacol cu drone oferit de EVSKY SHOW, prima companie din Romania care organizează spectacole aeriene cu drone luminoase. Spectacolul este realizate de drone iluminate, sincronizate și coregrafiate care se aranjează în diferite formații aeriene.
Spectacolul celor 200 de drone vor împodobi cerul pe ritmuri muzicale diferite și vor prezenta forme și decorațiuni ale celui mai important palat Art Nouveau din Oradea – Vulturul Negru. Spectacolul va dura între 12-15 minute, momentul de decolare și aterizare va face parte din show. Rugăm participanții sa fie atenți la zona din care se realizează spectacolul, acesta este vizibil dinspre Piata Unirii.

Duminica 11 iunie intre orele 10-20 se vor putea vizita în continuare expozițiile imersive din interiorul Palatului Vulturul Negru.