PALATUL MOSKOVITS ADOLF SI FII
Arhitectură seccesion în Piața Unirii
Arhitectură seccesion.
Palatul Moskovits, proiectat de arhitecţii Vágo Laszlo şi Vágo Jozsef în 1912 înscrie o notă aparte în ansamblul urbanistic al Pieţei Unirii prin austeritatea sa rafinat geometrică.
Pentru că imobilul a fost construit în două etape, desenul faţadelor, deşi unitar, este diferit ca distribuţie a accentelor. Faţada reprezintă o adevărată marcă de stil a fraţilor Vágo, construită în acelaşi stil de tratare a suprefeţei ca şi Casa Guttenberg din Budapesta, clădirea de referinţă pentru viziunea lor marcată de spiritul Secessionului vienez.
Rafinamentul acestei decoraţii constă în raportul subtil între suprafaţa parietală calmă, lipsită de tesiunile unui joc puternic între lumină şi umbră, şi dozajul minimalist al decorului punctiform, dar preţios, al plăcuţelor ceramice bicolore. Intreaga compoziţie volumetrică şi decorativă este repartizată pe întinderea a trei etaje şi a parterului înalt, parter modificat, din păcate, în urma unor intervenţii brutale, neispirate.
Concepţia modernă, avangardistă, a arhitecţilor Vágo, este pusă în evidenţă mai ales de felul în care faţada dinspre Piaţa Unirii este dinamizată de pinioanele celor două atice triunghiulare ce încununează bowindourile. Aceste bowindouri sunt plasate simetric în raport cu axa faţadei principale. Traseul lor semicircular, precum şi decroşul lor lipsit de ostentaţie conferă o discretă pulsaţie ecranului faţadei. Dinamismul suprafeţei este asigurat de ritmul alert al ferestrelor lipsite de ancadramente dar cu un desen longilin, suplu, al golurilor ferestrelor ce ritmează luminozitatea faţadei.
Formele rectangulare, puternic geometrizate, sunt prezente şi la concepţia esenţializată a feroneriei, păstrată, din fericire în stare ei originală, feronerie ce constituie podoaba balcoanelor.
Decorul din plăcuţe ceramice este deosebit de modern ca şi concepţie artistică.
Această concepţie îşi păstrează întreaga actualitate estetică în designul contemporan. Decoraţia din plăcuţe ceramice este conjugată cu o decoraţie figurativă: este vorba de o friză continuă plasată sub cornişa ambelor faţade, executată în tehnica sgraffitto, ce aduce nota esenţializată a traseului pur grafic.
O foarte frumoasă poartă-grilaj deschide accesul spre curtea interioară. Dar înainte de a pătrunde în curte, putem admira aceeaşi concepţia modernă, de tip minimalist, la feroneria de la casa scărilor. Panourile oblonge hexagonale din plăci de travertin sunt încadrate în ritmurile unei feronerii cu un desen elegant.
Odinioară, în curtea interioară a funcţionat un ascensor exterior, din a cărui casă de sticlă au rămas doar nostalgice amintiri.
Balcoanele ce bordează curtea interioară sunt festonate cu un decor ondulatoriu din tablă, ce întregeşte nota de eleganţă a clădirii.
Palatul Moskovits Adolf și Fii este un monument ce se poate admira din Piața Unirii.
Primăria Oradea și Turnul
Boserica Sfântul Ladislau
Sinagoga Sion
Palatul Vulturul Negru
Biserica cu Lună