Monumente reabilitate
- Piața Unirii – 9 clădiri reabilitate + 1 în derulare;
- Piata Ferdinand – 5 clădiri reabilitate + 2 în derulare;
- Str. Republicii – 7 clădiri reabilitate + 5 în derulare;
- Str. Vasile Alecsandri – 11 clădiri în derulare.
- imobil – proprietate Episcopia Reformată str. Independenței nr. 3;
- imobil – proprietate Episcopia Ortodoxă , str. Republicii nr. 11;
- imobil – propietar majoritar Episcopia Ortodoxă, str. Republicii nr. 13;
- imobil monunent istoric Casa Kovacs situat Piața Unirii nr. 5;
- monunent istoric Palatul Poynar, str. Nicolae Grigorescu nr. 6;
- imobil situat în Piața Unirii nr. 6.
Monumente în curs de reabilitare
- Str. Vasile Alecsandri 15 imobile;
- Piața Ferdinand 2 imobile;
- Str.Iosif Vulcan 3 imobile;
- Str. Republicii – Palatul Stern, Palatul Moskovits Miksa, Palatul Apollo.
De reabilitări
Reabilitate
Reabilitate
În derulare
Program multianual
Programul multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală situate în “Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea” precum și alte perimetre considerate prioritare.
Rezumat
Primăria Oradea și-a conceput strategia de reabilitare a clădirilor din Centrul Istoric în mai multe demersuri:
Primul a fost structurat începând cu anul 2009, când a fost contractat de către Primăria Oradea studiul asupra tuturor fațadelor clădirilor cuprinse în perimetrul Ansamblului Urban – Centrul Istoric Oradea, ansamblu clasat pe lista Monumentelor Istorice. Acest studiu finalizat în anul 2010 este documentat clădire cu clădire, detaliînd componentele arhitecturale și impunând un set de măsuri necesare pentru reabilitare și înlăturari de adăugiri parazitare sau intervenții inoportune.
Tot atunci, în anii 2010 – 2011 s-a acționat printr-un proiect pilot, prin care s-a reabilitat o clădire importantă din Piața Unirii, nr. 5 (Casa KOVATS). Primăria Oradea a oferit suport financiar și administrativ, punând la dispoziția proprietarilor clădirii proiectul tehnic, avizele, autorizația de construire și de asemenea oferind pe tot parcursul lucrărilor asistența tehnică și consultanța. Deoarece clădirea avea o valoare arhitecturală, Primăria Oradea a făcut toate demersurile pentru clasarea acesteia pe lista Monumentelor Istorice. In acest fel s-a putut asigura și o finanțare rambursabilă de către Consiliul Local, pe baza legislației specifice monumentelor istorice.
Un actor important în această strategie este Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, organizație ce are ca membrii fondatori Consiliul Local Oradea și de Consiliul Județean Bihor, căreia i s-a atribuit un rol substanțial în domeniul reabilitării clădirilor din Centrul Istoric, fiind responsabilă de proiectele tehnice, de obținerea avizelor, de realizarea intregii consultante cu proprietarii, activitate cronofaga și dificilă, luând în considerare diversitatea categoriilor de proprietari din acest perimetru, din punct de vedere social, al vârstei, al mentalității etc.
În anul 2012, Primăria Oradea împreună cu Fundația a realizat o propunere de Program Multianual în vederea reabilitării clădirilor din Centrul Istoric, având la baza legea nr. 422/2001 a monumentelor istorice si H.G. nr. 1430/2003 privind posibilitățile de finantare pe arealul zonelor construite protejate. Acest program a fost aprobat prin H.C.L. nr. 643/2012, iar prioritatea acestuia o reprezintă zona ultracentrala a municipiului Oradea și, în primul rând clădirile monument istoric.
La apariția legii nr. 153 in 2011 – privind măsurile de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, aceasta avea o lacuna importantă, excludea de sub incidența aplicării acele clădiri situate în zonele construite protejate și cele cu monumente istorice, deci acele zone care sunt esențiale în aplicarea acestei strategii pentru orice municipiu. Municipiul Oradea a avut în anii 2011 și 2012 o serie de interpelări și intervenții la nivel parlamentar și ministerial pentru a modifica această lege în sensul de mai sus, acțiuni soldate cu succes în anul 2013.
După aceste modificări și, de asemenea după apariția normelor de aplicare ale legii nr. 153/2011, Primăria Oradea și-a extins aria de aplicabilitate a Programului, acestea vizând mai multe etape pe o perioadă de timp până în anul 2024, când tința este de a avea întreg Centrul istoric reabilitat. Astfel, prin actualizări succesive ale programului multianual de reabilitare, determinate fie de modificarea legislației incidente în acest domeniu (legea 153/2011 a suferit 2 modificari importante), fie de adoptarea strategiei integrate de dezvoltare urbana (SIDU), ultima hotărâre de consiliu local adoptată este H.C.L. nr. 710/august 2017, care prevede următoarele facilități :
PENTRU TOATE CLĂDIRILE SITUATE ÎN ANSABLUL URBAN CENTRUL ISTORIC ORADEA, ÎN ZONA DE PROTECŢIE A MONUMENTELOR şi cuprinse în PROGRAM:
- grant – ce cuprinde contravaloarea documentaţiei tehnice care va sta la baza executării lucrărilor de protejare şi intervenţie, a serviciilor de asistenţă tehnica – dirigenţie de şantier şi a taxelor aferente avizelor pentru obţinerea Autorizaţiei de construire;
- scutire la plata impozitului pe clădire, pe o perioada de 5 ani, acordată în baza prevederilor Codului fiscal şi a Hotărârii Consiliului Local privind taxele şi impozitele locale şi a Regulamentului privind acordarea facilităţilor fiscale, în vigoare la data aplicării, în condiţiile respectării Regulamentului de intervenţie din zona de acţiune prioritară, prevăzut în Anexa la prezentul Program;
- scutirea de la virarea cotei de 0,5% şi a cotei de 0,1%, după caz, către Inspectoratul de Stat în Construcţii, precum şi a cotei de 0,5% către Casa Socială a Constructorului, din cheltuielile cu lucrările de intervenţie, conform legislatiei in vigoare;
- scutire la plata altor costuri aferente accesării finanţării (onorarii notariale, înscrieri în Cartea Funciară, alte asemenea) în vederea constituirii garanţiei imobiliare pentru o perioadă de 10 ani, în favoarea Municipiului Oradea;
- consultanţă în demersurile privind contractarea lucrărilor de protejare şi intervenţie, monitorizare şi verificarea modului de realizare a lucrărilor pe toată durata executării acestora;
- consultanţă la recepţia finalizării lucrărilor şi la recepţia finală, după expirarea perioadei de garanţie de bună execuţie de 5 ani de la data recepţiei la terminarea lucrărilor;
PENTRU CLADIRILE MONUMENT ISTORIC CLASAT INDIVIDUAL cuprinse in PROGRAM:
- grant suplimentar – ce cuprinde 20 % din valoarea lucrărilor de intervenţie şi protejare – sub formă de contribuţie financiară nerambursabilă acordată de autoritatea publică finanţatoare.
- 80 % din valoarea lucrărilor de intervenţie şi protejare – sub formă de contribuţie financiară rambursabilă acordată de autoritatea publică finanţatoare. Sumele vor fi restituite de proprietari pentru cota parte indiviză ce o deţin din imobil, sub formă de rate lunare pe o perioadă de 5 ani, după recepţia la terminarea lucrărilor.
PENTRU CLADIRILE NEMONUMENT ISTORIC situate in zone construite protejate, cuprinse in PROGRAM:
- 50% – din valoarea lucrărilor de intervenţie şi protejare – sub formă de contribuţie financiară rambursabilă acordată de autoritatea publică finanţatoare. Sumele vor fi restituite de proprietari pentru cota parte indiviză ce o deţin din imobil, sub formă de rate lunare pe o perioadă de 5 ani, după recepţia la terminarea lucrărilor.
- 50% – din valoarea lucrărilor de intervenţie şi protejare cu plata către constructor – condiţionat de existenţa unui fond de reabilitare în acest sens şi de plata lucrărilor până la recepţia la terminarea lucrărilor. Suma privind cota parte ce revine proprietarilor va fi recuperată din fondurile de reabilitare disponibilizate în favoarea autorităţii publice locale, plăţile se vor efectua pe măsura efectuării plăţilor către constructor, în baza situaţiilor de lucrări aprobate, până la recepţia la terminarea lucrărilor.
Condiţiile acordării finanţărilor conform Programului Multianual sunt: semnarea contractului de finanţare şi ipotecă pe 10 ani, sau după caz a contractului subsecvent de execuţie cu plata 100% a lucrărilor de reabilitare, până la recepţia la terminarea lucrărilor, pt. cei care refuză semnarea contractelor de ipotecă.
În situația în care sumele avansate de către Municipiul Oradea NU vor fi recuperate la termenele stabilite, Comisia va propune prin Hotărâre de Consiliu Local, pentru fiecare proprietar, respectiv clădire/unitate individuală, instituirea unei taxe pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, stabilite în condiţiile Legii nr. 153/2011 modificată şi completată de Legea 166/2016 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor.
Facem precizarea ca obiectivul pe termen scurt al acestui program este ca in mai 2019 toate cladirile situate in pietele ultracentrale ale orasului (Piata Unirii si Piata Ferdinand) si pe principalele artere pietonale (str. Republicii si str. Vasile Alecsandri) sa fie reabilitate.
O alta modalitate de abordare a strategiei de reabilitare a cladirilor din Centrul Istoric a fost incheierea de parteneriate cu toti reprezentantii cultelor. Oradea este un oras multietnic si multiconfesional, astfel ca prin incheierea acestor parteneriate ale Consiliului Local cu Episcopia Ortodoxa, Romano-Catolica, Reformata, respectiv Greco-Catolica, au fost reabilitate mai multe cladiri aflate in proprietatea acestor institutii. Principiul finantarii consta in acela ca toate costurile reabilitarii se compenseaza cu sumele alocate cultului respectiv de catre Consiliul Local pe o perioada de mai multi ani.
Un alt demers intrebuintat de Primaria Oradea a fost cel oferita prin modificarea Codului Fiscal in toamna anului 2015, care permitea atat posibilitatea supraimpozitarii cladirilor neintretinute, cat si acordarea de facilitati de scutire de impozit pe cladiri, altele decat cele care sunt monument istoric clasat. Astfel ca primaria Oradea a reactionat rapid la aceste modificari legislative, adoptand in noiembrie si decembrie 2105, 2 hotarari de consiliu local care actioneaza complementar, potentand domeniul reabilitarii cladirilor cu valoare arhitecturala si istorica.
Subiectul acestor hotarari poate fi rezumat astfel: Proprietarii care isi reabiliteaza cladirile respectand legislatia privitoare la autorizarea lucrarilor de constructii si standardele de calitate, beneficiaza de scutire de impozit pe cladire pe o perioada de 5 ani, pe cand cei care au cladirile deteriorate stabilite astfel in urma unei evaluari ale unei comisii specializate din cadrul primariei, sunt obligati la plata unui supraimpozit ( care in Oradea va avea un cuantum de 500 % pentru 2018) pana la inceperea lucrarilor de reabilitare autorizate.
Toate aceste masuri conjugate si efortul sustinut al comisiei numita special pentru aplicarea acestui program (alcatuita din specialisti din tot spectrul implicat – de la Institutia Arh. Sef, Fundatia pentru Protejarea Monumentelor Istorice, Directia Economica, Directia Juridica, Directia Patrimoniului Imobiliar, Politia Locala) au contribuit pana acum la reusita acestui program.
Unde ne găsești
Iosif Vulcan 11
Oradea, BH, România
+40 0771 553 065
contact@oradeaheritage.ro
Linkuri utile
Program
Luni – Vineri: 8 am to 4 pm
Sâmbătă – Duminică: închis