TEMPLUL FRANCMASONERIEI ORADEA
Un obiectiv turistic inedit
FOSTUL SEDIU AL LOJII MASONICE
Descoperă un obiectiv turistic fascinant
Loja Masonică a fost înfiinţată în 31 oct 1876. Mare Maestru al Loji a fost dr. Berkovits Zsigmond. Loja s-a aflat în subordinea Marii Loje de la Budapesta.
Loja orădeană nu avea un sediu propriu, ceremoniile se ţineau în casa lui Schutz Albert, pe actuala Str. Iuliu Maniu, de unde s-a mutat în sediul construit în 1901. În 1891 loja s-a defiinţat, dar în 1892 s-a reînfiinţat: avea doar 18 membri. În anii 1890 importanţa lojii a crescut şi a avut tot mai mulţi membri, din mica burghezie, intelectuali marea burghezie. Conform CF nr. 3684, în 9 mai 1901, Loja Regele Ladislau a cumpărat de la Oraşul Oradea terenul, pentru 5205 coroane. În 1901 cu ajutorul lojii mari de la Budapesta s-a realizat proiectul pentru sediul lojii orădene de către arhitecţii budapestani, membri ai loji masonice din Budapesta. Marele Maestru a fost dr. Grósz Menyhért. În 6 decembrie 1901 loja masonică s-a mutat în noul sediu, iar în 2 februarie 1902 a avut loc deschiderea festivă. În 1912 din Loja Regele Ladislau s-a desprins un grup care a format o nouă loje, Loja Bihar, care a folosit acelaşi sediu. În timpul războiului a funcţionat în restaurantul lojii un spital până în noiembrie 1916. Lojile masonice au funcţionat în clădire până în 1919 când au fost desfiinţate datorită regimului de stânga, instaurat de Bella Kun în Ungaria. În 1929 Loja Bihar şi Loja Regele Ladislau şi-au reluat activitatea până în 1937, când s-au autodizolvat, dar nu au funcţionat în vechea clădire. În iunie 1920 clădirea a fost vândută lui Arato Ferencz şi lui Wilenberger Sandor. Clădirea a fost din nou vândută, prin contractul din 16 februari 1923, noul proprietar devenind Obştea Oraşului Oradea (conform CF nr. 3684). În perioada interbelică în clădirea fostei loji a funcţionat „Societatea Principele Mircea” filiala Oradea, / „Reuniunea de protecţie a mamelor şi copiilor Principele Mircea”, societate filantropică. Sediu Societăţii afost inaugurat de Regina Maria în 21 noiembrie 1923. În clădirea lojii a foncţionat astfel un dispensar, un cămin pentru îngrijirea copiilor sugari, copiilor mici, a mamelor sărace, o creşă. După 1940, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a funcţionat în clădire Crucea Verde. După război clădirea a fost folosită de armată, jandarmerie, apoi o grădiniţă. După 1990 Direcţia Regională a Vămii, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice.
Bálint s-a născut la Oradea în 6 martie 1871 şi a murit la Budapesta în 17 ianuarie 1938. Arhitectul a fost evreu, părinţii săi fiind József Bleier şi Júlia Politzer. În 1892 şi-a shimbat numele din Bleier în Bálint, iar în 1907 s-a creştinat. Este înmormântat în cimitirul Kerepesi din Budapesta. Lajos Jámbor s-a născut la Pesta 31 octombrie 1869 şi a murit la Budapesta în 6 noiembrie 1955. În 1899 şi-a schimbat numele din Frommer în Jámbor. Este înmormântat în cimitirul evreiesc de pe strada Kozma din Budapesta.
Zoltán Bálint şi Lajos Jámbor au făcut studiile la Universitatea Politehnică (Műegyetem) din Budapesta. După o perioadă în care fiecare a lucrat în cadrul birourilor unor arhitecţi maghiari consacraţi (Zoltán Bálint la Korb şi Giergl, iar Lajos Jámbor a lucrat alături de Hauszmann şi Alpár) s-au asociat în 1897, lucrând împreună până în 1934. Cei doi au fost membri ai lojii masonice. În România au proiectat: Hotelul Regele Ştefan (astăzi Hotel Minerul) din Baia Mare (proiect 1906, construit cca. 1908-1910); Hotelul Panonia (astăzi Hotel Dacia) din Satu Mare (proiect 1898; construit 1901-1902); Complexul băilor (hotelul, baia, centru de tratament) de la Ocna Sibiului (proiect din 1905, construit 1907-1911). Proiectele arhitecţilor Zoltán Bálint şi Lajos Jámbor la Oradea sunt: Clădirea Lojii Masonice, Str. Armatei Române nr. 4 (1901); Palatul Füchsl, Str. Independenţei nr. 11-13 (1902-1903); Casa Bleier Ignácz, Str. Avram Iancu / Str. Sucevei nr. 61 (1911?).
Clădirea situată pe strada Armatei Române nr. 4, fostul sediu al Loji Masonice este una din cele mai interesante și spectaculoase din Oradea, din punct de vedere arhitectural și al decorațiunilor la fațade. Construcția a fost începută după proiectul arhitecților Bálint Zoltán și Jámbor Lajos începând cu anul 1901, și a atras atenția publicului orădean, chiar dacă dimensiunile ei nu sunt impresionante. A fost finalizată în cursul anului 1902, destinația clădirii fiind aceea de sediu de lojă masonică. Nu este întâmplător deci faptul că foarte multe din elementele decorative ale construcției sunt de inspirație masonică, începând cu fațada, dinadins concepută fără ferestre, cu un portic fin marcat. Acesta din urmă se compune din doi pilaștri laterali, iar în mijloc are două coloane canelate cu coronamente dorice. Frontonul este triunghiular, fapt care conferă monumentului un aer neoclasicist.
Organizarea spaţiilor destinate vizitării prezintă structura lojii masonice inițiale cu Sala Templului, Sala pașilor pierduți, Cabinetul de reflexie, Biroul Maestrului Lojii şi sală expoziţională cu obiecte specifice.
Planul de amenajare a expoziției permanente cuprinde atât punerea în valoare a încăperilor conform denumirii acestora cât şi prezentarea obiectelor și mobilierului specific într-o manieră inedită.
Structura și compartimentarea spatiilor expoziționale, permite adaptarea circuitului de vizitare cu prezentarea în detaliu a sălilor, pe de o parte, dar pe de altă parte să ofere vizitatorului posibilitatea unei documentări pe tema expozițională prin informații oferite în sala expozițională.
Lucrările de execuție la obiectivul „Restaurarea, conservarea și integrarea în circuitul cultural a obiectivului Muzeul Francmasoneriei din Oradea din str. Calea Armatei Romane nr. 14″ au început în aprilie 2018.
Investiția a constat în refacerea completă a faţadei, înlocuirea tâmplăriei existente cu tâmplării noi din lemn, desfacere/refacere a șarpantei în zona cu regim de înălţime P, refacerea învelitorilor cu tablă plană fălțuită, compartimentarea încăperilor, restaurarea picturilor, restaurarea lambriurilor, refacerea în totalitate a sistemului de conducere a apelor pluviale (jgheaburi, burlane) și racordarea direct în canalizare, dar și intervenţii la sistemele de ventilare, climatizare şi modernizarea sistemelor sanitare şi electrice.
Lucrările de restaurare au fost realizate de Euras S.R.L și au fost executate prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară: 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Valoarea lucrărilor a fost de 5.948.978,73 lei (+TVA).
Marţi – Duminică – 10.00 – 18.00
Adresa: Calea Armatei Române, nr. 4
Telefon: +40 0771 553 065
Email: contact@oradeaheritage.ro
ACCESEAZĂ DIGITIZAREA TEMPLULUI FRANCMASONERIEI ORADEA (CLICK PE IMAGINE)