VILA VÁRNAI
Clădire în stil Art Nouveau
Patrimoniu Art Nouveau mai puțin cunoscut
Proprietarul vilei a fost Dr. Ferenc Várnai, un avocat înstărit, membru în Loja Masonică „Sfântul Ladislau” de la Oradea. Casa a fost construită în două etape, în stil secession. Anul construirii corpului principal este marcat pe fațada imobilului într-un chenar pătrat: 1905. Acest proiect a fost elaborat de Kálmán Rimanóczy junior, dar numele constructorului nu se cunoaște.
În anul 1912 arhitectul Valér Mende, la solicitarea proprietarului, întocmește un alt proiect pentru un nou corp de clădire în curtea casei. De data aceasta antreprenorul a fost Vilmos Rendes. Noul corp de clădire are parter și etaj, și este legat de vechea clădire prin corpul cu casa scării. La parter au fost proiectate două apartamente cu trei și patru camere. La etaj se găsește încă un apartament cu două camere și baie, și separat de acesta, o zonă destinată birourilor.
Clădirea principală cu fațada eclectică (realizată din materiale de construcții cu textură variată: țiglă aparentă, suprafețe tencuite, fier forjat și lemn sculptat la nivelul streșinii), are parter și un etaj.
Pe partea stângă a imobilului este montată poarta pietonală formată din două canaturi din fier forjat. Canaturile sunt decorate cu trandafiri care au tulpini alungite în formă bidimensională, încadrate și legate între ele cu bastonașe.
Deasupra porții, într-un cadru arcuit, sunt amplasate două geamuri de mici dimensiuni care, la rândul lor, sunt înconjurate cu elemente florale în relief (creangă de măslin).
La nivelul etajului întâi, deasupra porții de intrare, a fost proiectat un balcon în formă de semicerc cu balustradă din fier forjat. Balconul continuă în linie dreaptă pe fațada clădirii cu o feronerie decorată cu elemente florale stilizate. Balconul alungit are accesul de intrare în forma unei bolte, sprijinit de stâlpi și cu parapet din cărămidă, la o logie cochetă acoperită, fiind susținut de console și având intrare directă în bovindoul aflat pe partea dreaptă a clădirii, de asemenea sprijinit pe console decorate cu linii.
În interiorul vilei s-au păstrat din vitraliile originale pictate.
Vila Várnai se poate admira pe strada Libertății, nr. 30, este un momunemt nevizitabil. Clădirea adăpostește locuințe private.